Relatietherapie

De stap naar relatietherapie zet je niet zomaar, het kan kwetsbaar en confronterend voelen om hulp in te schakelen voor je relatie. Je partner is een van de meest belangrijke personen in je leven. Juist met deze persoon wil je weten en voelen dat het goed zit. Als om welke reden dan ook deze relatie onder druk komt te staan, geeft dat stress.

Wij kennen als mens niet veel manieren om te dealen met relatie stress. Boosheid, irritatie, frustratie, eisen stellen, verwijten maken, controleren en reacties uitlokken, maar ook jezelf afsluiten zijn reacties die mensen in deze vorm van stress vaak vertonen.

Enkele situaties uit de praktijk:

  • ‘Ik weet dat het nodig is dat we echt met elkaar praten, het kan zo niet meer. Hoe ik het ook probeer, het lukt gewoon niet. Ik doe zoveel moeite om een reactie te krijgen, hij negeert me gewoon. Ik krijg het gevoel dat het hem gewoon niet interesseert’.

  • ‘Ik kan het toch nooit goed doen. Welke reactie ik ook geef, het wordt alleen maar erger. Dan denk ik, laat maar…’.

  • ‘We hadden het vroeger fijn samen. Lachen, leuke dingen doen en heerlijke vrijpartijen. Net na de kinderen was het niet zo gek dat het minder was, slapeloze nachten en de zorg. Maar nu begrijp ik eigenlijk niet waarom het ons niet lukt om weer tot elkaar te komen. Ik mis het. En de gesprekken leiden alleen maar tot meer irritatie. Ik krijg het gevoel dat ik zeur’.